Blog

Leuk om te weten

Ramen dicht, licht aan en de deur op slot

Donkere huizen, open ramen, slechte sloten en vooral de vroege schemer maken de herfst- en wintermaanden extra aanlokkelijk voor dieven. Met deze tips houd je ongewenste bezoekers zo veel mogelijk buiten de deur.

Er wordt in Nederland gemiddeld zes keer per uur ingebroken. Ook bij jou in de buurt zijn inbrekers actief. Hoe vaak ze toeslaan, kun je zien op de website van de politie (Misdaad in Kaart). Inbreken gebeurt vaak via de voor- en achterdeur en het keukenraam. Veel inbrekers hebben geen vooropgezet plan, maar checken eerst of ze makkelijk ergens binnen kunnen komen.

Je trekt de deur snel achter je dicht, je bent maar even weg

Als een inbreker eenmaal binnen is, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je waardevolle spullen mee te nemen. Dus is het zaak ervoor te zorgen dat hij niet zomaar binnenkomt, bijvoorbeeld met een goed slot. Dat slot moet je dan wel gebruiken, ook als je maar heel even de deur uit gaat, want met een plastic pasje zijn inbrekers zo binnen. Ook wanneer je de sleutel omdraait, kan een dief nog naar binnen. Met cilindertrekken kan dat al binnen een halve minuut. Om je deuren (en ook je ramen) goed te beveiligen, kun je daarom het beste kiezen voor hang- en sluitwerk met een SKG-logo met sterren.

Het is donker binnen, want je bent niet thuis

Een inbreker slaat graag toe in het donker, omdat hij dan minder kans heeft om gezien te worden. Dat gebeurt lang niet alleen ’s nachts, steeds vaker komen dieven bij je langs in de late middag- of avonduren. Laat dus een klein lichtje branden, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Of zorg voor een bewegingssensor waarmee het licht automatisch aanspringt wanneer er iets of iemand beweegt. Met een tijdschakelaar kun je verschillende tijden instellen waarop het licht in je woning moet gaan branden, dit kun je zelfs op afstand bedienen. Dan lig je op je vakantieadres toch nét wat lekkerder in je strandstoel, nietwaar?

Je ramen zijn te bereiken via de schuur of regenpijp

Inbrekers deinzen niet terug voor een klimavontuur. Via de regenpijp of met de vuilcontainer als opstap zijn ze zo op de eerste verdieping of hoger. Voorkom ongenode gasten en inbraakellende en zorg dat je ramen op elke verdieping altijd dicht zijn als je er zelf niet bent. Zet er het liefst nog een (goedgekeurd) slot op.

Ramen dicht, licht aan en de deur op slot

Omdat we het niet vaak genoeg kunnen herhalen :

  • Sluit altijd alle ramen en deuren.
  • Laat een lichtje branden of zorg voor een bewegingssensor en/of tijdschakelaar.
  • Draai deuren (met goedgekeurde sloten) op slot, ook als je maar even weggaat.

En ook:

  • Leg je waardevolle spullen uit het zicht.
  • Zorg voor een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur.
  • Maak afspraken met de buren als je voor langere tijd weg bent.

Benieuwd hoe vaak er bij jou in de buurt wordt ingebroken? Op de website van de politie (Misdaad in Kaart) zie je waar er de afgelopen drie maanden een (poging tot) woninginbraak is geweest.

Voor meer tips tegen woninginbraak ga je naar maakhetzeniettemakkelijk.nl

Bron : Funda